Ahad, 14 Februari 2016

KSJ bermula pada bulan Ramadan

Beberapa minggu kebelakangan ini aku berpeluang bekerjasama dengan beberapa filmmaker dan pengarah filem generasi baharu.

Pertemuan tidak dirancang ini berlaku atas urusan kerja. Kesempatan ini juga membolehkan aku mengenali lebih dekat pembikin, penggiat filem generasi muda kita.

Aku sebenar sangat teruja. Aku bagaikan mendapat suntikan tenaga dan semangat baharu bila berpeluang berinteraksi sambil bertugas dengan anak-anak muda ini untuk penggambaran menyiapkan satu projek promosi untuk sebuah filem.

Lewat sesi tugasan dan pertemuan tersebut aku berkesempatan menyelami pemikiran dan pandangan sinematik pembikin dan penggiat filem generasi baharu ini. Aku dapati kelompok ini khususnya, pandangan mereka lebih terurus dan jelas hala tujunya.

Mereka ini rata-ratanya tahu dan pasti kenapa mereka memilih bidang perfileman sebagai kerjaya mereka.

Ada misi dalam kerja karya dan perjuangan seni mereka. Aku tidak mahu menggunakan ‘input’ ini untuk menggambarkan senario keseluruhan anak-anak muda yang berkecimpung dalam bidang filem ini.

Apa aku lihat dan alami bersama kelompok ini tidak semestinya mewakili sikap dan gaya kerja kelompok lain dalam bidang perfileman tanah air.

Aku beruntung bertemu kelompok ini. Mereka punya wawasan dan fokus dalam berkarya. Pastinya, aku meraikan kepelbagaian dari segi sikap, pandangan, cara anak muda generasi sekarang bekerja dan berkarya.

Peluang berinteraksi dengan filmmaker generasi baharu ini memaparkan kepadaku ada di antara mereka yang faham di samping ada masih belum faham keperluan asas melahirkan dan mengarah sesebuah filem. Apa asas penting itu?

Asas paling penting ialah idea, wacana, gagasan, fahaman atau ideologi yang mahu disampaikan dan diangkat lewat naskhah visual masing-masing.

Inilah asas sebenarnya membezakan sikap, attitude dan tujuan seseorang individu menjadi seorang filmmaker.

Aku ada terbaca artikel Hassan Muthalib, seorang pengkritik dan pengkaji filem Melayu dan Malaysia.

Beliau merumuskan tulisan dan pandangan Ku Seman Ku Hussain, wartawan hiburan tentang wacana atau idea dalam filem – idea dalam filem menjadi komen, sindiran atau pun persoalan terhadap sesuatu tetapi tidak sekali-kali dibuat untuk menyampaikan ’mesej’.

Para karyawan hanya tukang cerita yang mempunyai sesuatu untuk dikongsikan dengan khalayak. Semuanya lahir dari renungan dan ia merupakan perspektif mereka tentang keadaan sosiobudaya atau politik di sesuatu masa yang menyentuh perasaan dan akal fikiran mereka.

Jika konsep ini difahami oleh setiap filmmaker baharu mahupun lama secara automatik hal-hal remeh-temeh seperti glamor, populariti, gosip picisan dan isu-isu kurang cerdik yang sering dikaitkan dengan dunia seni hiburan dan filem dapat diletakkan pada tempat dan ketika dirasakan perlu sahaja.

Bukan satu keutamaan.

Idea, wacana dan gagasan dipaparkan secara kreatif lewat penghasilan filem adalah lebih ‘paramount’ – keutamaan paling utama dari segala-galanya.

Apa hubung kaitnya, nukilan di atas dengan janji aku minggu lalu untuk menulis tentang pembikinan filem pertamaku Kembara Seniman Jalanan yang diproduksikan 30 tahun lalu?

Kata kuncinya ialah idea atau wacana. Filem Kembara Seniman Jalanan (KSJ) membawa idea, wacana tentang masalah ekonomi karyawan, seniman Melayu khususnya dan masalah ekonomi bangsa Melayu amnya.

Itulah idea asas dan wacana penting yang aku dan rakan-rakan lain mahu sampaikan lewat filem KSJ. Tetapi idea ini bukan lahir daripada mula M Nasir menulis skrip asalnya.

Skrip asal beliau telah melalui satu proses panjang sebelum dimetamorfosiskan ke bentuk lakon layar asal tulisanku.

Aku akan ceritakan bagaimana skrip asal M Nasir ini berubah dalam melalui proses pembikinan sesebuah filem.

Proses ini penting kerana ia akan menjawab dan menjelaskan beberapa insiden kontroversial dan tindakan ‘brutal’ku setelah KSJ siap dan berjaya ditayangkan seinggalah ke peringkat pencalonan di Festival Filem Malaysia ke-6, 1987.

Semuanya bermula dengan satu panggilan telefon pada pagi 1 Jun 1984 bersamaan 2 Ramadan 1404. Tarikh itu juga adalah hari pertama Sistem Televisyen Malaysia atau TV3 mula bersiaran secara rasmi dipancarkan meliputi kawasan Lembah Kelang sahaja.

Panggilan telefon di rumahku itu datangnya daripada M Nasir. Aku menyewa rumah di Taman Gombak setelah berkahwin dan punya seorang anak berusia 2 tahun. Untuk pengetahuan pembaca ketika itu belum ada lagi handphone atau telefon tangan.

Aku bagaikan tidak percaya, betul ke M Nasir di hujung talian membuat panggilan ini. Ketika itu M Nasir sudah mula dikenali ramai lewat lagu-lagu hitnya, di antaranya Ekspres Rakyat, Hati Emas, Kepadamu Kekasih, Gerhana dan Perjuangan.

Ketika itu beliau berkolaborasi dengan A Ali dan Sahlan dalam kumpulan Kembara. Selain itu banyak lagu ciptaan M Nasir berjaya mempopularkan kumpulan Alleycats dan kumpulan Flybaits dengan lagu klasiknya, Kenangan Lalu pada awal 80-an.

Antara 1980 sehingga 1984, M Nasir dan kumpulannya, Kembara sudah berjaya meletakkan kumpulan mereka sebaris dengan penyanyi dan kumpulan yang top pada awal 80-an seperti Sudirman, Blues Gang, Sweet Charity, Alleycats dan Carefree.

Selain itu, M Nasir juga merupakan penerbit album selain pencipta lagu dan penulis lirik.

Sepanjang masa tersebut beliau berkarya berpusat di Singapura. Aku pula antara lewat 70-an sehingga 1984 bergiat dalam bidang perfileman berpusat di Kuala Lumpur. Aku bermula dalam bidang filem iklan dan dokumentari. Awal 80-an aku mula bergiat sebagai penolong pengarah dan pengarah seni untuk filem-filem arahan Hafsham, Mekanik, Matinya Seorang Patriot arahan Rahim Razali dan telefilem pertama untuk TV3, Maria arahan Shuhaimi Baba.

Berbalik kepada panggilan telefon M Nasir, beliau mahu bertemu untuk berbincang tentang filem dan skrip filem hasil karya beliau. Aku beri persetujuan untuk bertemu. Akhirnya, kami setuju berjumpa di rumahku petang itu.

Sebelum mengakhiri perbualan aku bertanyakan dari mana beliau mendapat nombor telefon rumahku. M Nasir memberitahu dR Sam memberinya nombor telefonku.

DR Sam merupakan penyanyi genre reggae pertama tanah air. Terkenal dengan lagu Saya Anak Malaysia.

Beliau juga merupakan pelopor kepada fenomena penyanyi jalanan atau buskers. Bila balik daripada menuntut dan merantau di Eropah pada awal 80-an, dR Sam dan rakan-rakannya memperkenalkan dan memulakan kegiatan menyanyi di jalanan di pasar-pasar malam Bangsar, Damansara dan Petaling Jaya. Ketika itu aku memang mengenali dR Sam atau nama sebenarnya, Salim Ibrahim.

Beliau mula muncul sebagai pelakon undangan dalam filem Mekanik (1983) arahan Hafsham di mana aku terlibat sebagai penolong pengarah. DR Sam juga berlakon dalam filem Matinya Seorang Patriot (1984).

Aku juga memikul tugas penolong pengarah dan pengarah seni untuk filem arahan Rahim Razali ini.

Setahun sebelum itu M Nasir menerbitkan album pertama dR Sam berjudul Abu Nawas, merupakan album reggae Melayu pertama dihasilkan.

Maka petang itu M Nasir ditemani oleh dR Sam datang ke rumahku. Kami berbincang tentang keinginan M Nasir untuk terlibat dalam filem setelah mula berjaya dalam bidang nyanyian dan penerbitan album.

M Nasir memberikan aku satu draf skrip berdasarkan idea dan cerita asal yang diilhamkannya.

Menurutnya lagi, beliau ada meminta seorang wartawan dan penulis skrip filem veteran, Hamzah Hussein (arwah) untuk menulis lakon layar berdasarkan skripnya itu.

Tetapi M Nasir merasakan lakon layar tersebut tidak menepati cita rasanya.

Beliau meminta aku untuk menulis lakon layar baharu. Aku bertanya M Nasir sama ada beliau sudah ada produser untuk menerbitkan filemnya.

Beliau menyatakan belum ada lagi. Aku membelek-belek skrip asal yang diklip setebal hampir lebih 100 helai himpunan kertas A4 untuk mencari tajuknya.

Tidak jumpa, lalu aku tanya M Nasir, “Apa title filem lu ni?” “Kembara Seniman Jalanan” jawab M Nasir

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...